Beste klanten
beste medewerkers

Covid-19 is nog steeds in grote getalen aanwezig onder ons. Waakzaamheid is dus de boodschap. Om zowel de hulp in uw woning als het werk dat je uitvoert zo veilig mogelijk te laten verlopen vragen wij alle klanten en huishoudhulpen onderstaande te lezen. 

Voel je jouw ziek of ben je onlangs in contact gekomen met iemand die besmet is, neem contact op met jouw huisarts of laat je testen! Ga niet zomaar gaan werken of nodig de huishoudhulp niet uit in deze omstandigheden. 

Om de tewerkstellingen en het inkomen zo lang mogelijk te waarborgen zal een strikte opvolging van de richtlijnen noodzakelijk zijn. Hieronder vindt je meer informatie terug. Heb je vragen of opmerkingen, neem dan onmiddellijk contact op met ons corona-noodnummer. 

Richtlijnen voor de medewerkers

Begroeting

Omdat het virus van mens tot mens overdraagbaar is, moeten de regels van ‘social distancing’ in acht genomen worden; bewaar een afstand van minimum 1,5 meter! Geef bij het groeten geen hand (ook niet via je elleboog of met de voet) maar groet met een handgebaar.

De werkplek

Vraag aan de klant om vooraf goed te verluchten of verlucht de ruimte zelf. De klant bevindt zich niet in dezelfde ruimte tijdens het poetsen of moet minimum 1,5 meter afstand bewaren. De tussendeuren moeten open blijven; vermijd zoveel mogelijk om klinken aan te raken.

Aan de slag

Desinfecteer het poetsmateriaal en de aanraakpunten:

 • Deurklinken
 • Lichtschakelaars
 • Tafels en aanrecht
 • Telefoon en afstandsbediening
 • Sanitair: spoelknop, kraan, handsteun ,…
 • Koelkast, microgolfoven, koffiezet, …
 • Trapleuningen
 • Poetsmateriaal: vuilblik, emmer, borstelsteel, …

Spray niet op houten voorwerpen of oppervlaktes om schade te vermijden.

Spray nooit rechtstreeks op het te reinigen oppervlak/voorwerp! Gebruik een keukenrol, wegwerphanddoekje of een propere handdoek en spray hierop. Veeg gemorste druppels en lekstrepen onmiddellijk weg.

Ontsmet je handen na het verlaten van elke ruimte of beëindiging van elke taak. Zorg ervoor dat de gel voldoende tijd heeft om te drogen zodat alle dampen verdwenen zijn. De alcoholdampen kunnen bij het minste contact met een warmtebron, met vonken, of zelfs door statische elektriciteit, ontbranden.

Bij vertrek

Desinfecteer het poetsmateriaal en de aanraakpunten opnieuw. Doe de handschoenen uit en was je handen.

Vraag aan de klant om enkel met elektronische dienstencheques (EDC) te betalen. Heeft de klant toch enkel papieren cheques, dan moeten deze klaargelegd worden zodat je deze contactloos kan ontvangen.

Richtlijnen voor de klanten

De gebruiker voorziet: de mogelijkheid om de handen te wassen, een propere handdoek, een desinfecterend middel (bv. javel 10 * verdund met water) en uiteraard alle poetsmateriaal en producten.

De gebruiker zorgt dat de werkplek – daar waar mogelijk, doch maximaal - zeer goed verlucht wordt, best vooraleer de werknemer zelfs aankomt. Indien er mechanische ventilatie voorzien is, wordt deze maximaal gebruikt.

Bij het poetsen vermijdt de gebruiker contact met de werknemer. Indien de woning het toelaat, bevindt de gebruiker zich in een afzonderlijke ruimte tijdens het werk. Indien dat niet mogelijk is wordt de maximaal haalbare afstand gerespecteerd. Indien een afstand van minimaal 1,5 meter niet haalbaar is, mag er niet gewerkt worden.

De dienstencheques worden op voorhand klaargelegd om persoonlijk contact te vermijden. Het is absoluut aan te bevelen van elektronische dienstencheques gebruik te maken.

La Belle Maison blijft voor jullie bereikbaar met alle vragen. Zowel telefonisch als per mail. Ook het kantoor blijft geopend, mits in acht name van de social distance.

Wij hopen dat iedereen gezond en wel blijft en wensen zij die gaan werken een toffe maar veilige werkweek tegemoet!

 

Het voltallige La Belle Maison-team !

Veelgestelde vragen

Naast hoesten en koorts zijn ook smaak- en reukverlies, kortademigheid, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, oogpijn, diarree en vermoeidheid symptomen van het coronavirus.

 • Houd voldoende afstand - minstens 1,5 meter.
 • Was je handen geregeld met water en zeep of met handalcoholgel.
 • Gebruik papieren handdoekjes om je handen af te drogen.
 • Gebruik een papieren zakdoek en gooi deze onmiddellijk weg in een afgesloten vuilnisbak.
 • Heb je geen zakdoek bij de hand, nies of hoest dan in je armholte.
 • Blijf thuis als je ziek bent en (mogelijk) in contact gekomen bent met het virus.
 • Was elke dag je werkkledij op (minstens) 60°C.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen/handschoenen.
 • Geef geen handen of kussen.
 • Neem je eigen drinken en lunchpakket mee naar de klant. Neem geen koffie of thee of iets anders aan van je klant. Dit is zowel voor je eigen veiligheid alsook die van de klant.

Heb je vragen of voel je je niet veilig in bepaalde werksituaties of heb je als klant vragen over onze corona-maatregelen? Neem contact op met ons noodnummer +32(0)493/99.30.00

Het is momenteel niet toegelaten om:

 • de bedden te verversen
 • de was te doen
 • vuilbakken te ledigen

Blijf thuis nadat je contact had met de persoon met corona. Ook als je je niet ziek voelt. Mogelijk krijg je pas later klachten. Ook zonder klachten kan je anderen besmetten. 

Verlaat je woning enkel als dat echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld om eten te kopen of om naar de dokter of apotheek te gaan.

Draag altijd een mondmasker als je je woning verlaat. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen mondmasker te dragen. 

vermijd contact met anderen. Ontvang thuis geen bezoek. 

je huisgenoten hoeven hun contacten niet extra te beperken, zolang je test dat je geen corona hebt. 

Belangrijke documenten

Hoe was ik mijn handen? 

Hoe trek ik mijn handschoenen uit?

Hoe doe ik correct mijn mondmasker aan en af? 

Wat is de correcte nies- en hoesthygiëne?

Hoe zet ik de vaat van de klant correct weg? 

Hoe dien ik eerste hulp aan op het werk bij Covid-19

Met de La Belle Maison veiligheidsgids kan u als huishoudhulp of klant ervoor zorgen dat de tewerkstelling tijdens de corona-maatregelen zo veilig mogelijk kan verlopen. 

La Belle Maison veiligheidsgids

 

heeft u vragen? neem gerust contact op! 

Wil je meer algemene info over covid-19 bezoek de officiële site